Norbrygg hjemmebryggerkonferanse

Fredag 25. april til søndag 27.april arrangerte Norsk Hjemmebryggerforening aka Norbrygg, årets hjemmebryggerkonferanse.

Norbrygg hadde satt sammen ett spennende og tett program disse dagene. Det hele startet på Slurpen hvor man kunne smake på left overs etter flaske konkurransen i årets NM. De som hadde vært der, rapporterte om veldig varierende kvalitet på bryggene. Vi hadde dessverre ikke anledning til å bli med fredag kveld.

Lørdag

Lørdag morgen fortsatte det på Ringnes Ølsenter i de gamle bryggerilokalene på Grünerløkka, og Refsahl Kompaktbryggeri var representert sammen med medbrygger Anders E.
Her kunne man velge mellom forskjellige foredrag i ønsket rekkefølge. Og det var satt opp slik at de aller fleste skulle rekke alt.
Vi valgte å starte med enn flott innlegg om malt fra av Kjetil Jikiun fra Nøgne Ø. Han snakket oss igjennom byggmaltets egenskaper og hva som skiller det fra andre malt og kornsorter. Også var vi så heldige at Onsøy Malt, som er Norges første malteri (på lang tid) som er under oppføring, var representert i vår gruppe og som kunne utfylle Kjetil med en del ekstra kunnskap om malting.

Etter en liten pause og en Nøgne Ø Asian Pale Ale. Gikk vi videre til Festsalen. Der fikk vi med oss ett glass hver av Brooklyn Hammarby Syndrome på vei opp. Her ventet Garrett Oliver fra Brooklyn Brewery, som med stor entusiasme tok oss gjennom en flott fortelling om sin egen og bryggeriets bakgrunn og historie.

image

Under foredraget drakk vi Hammarby Syndrome som vi fikk med oss når vi kom inn. Dette er en kompleks og veldig avbalansert American Amber på 8%. Dette er brygget med inspirasjon fra Stockholm i forbindelse med bryggeriet de holder på å etablere der sammen med Ringnes. Garrett fortalte han trodde han hadde funnet på et nytt begrep, men ble etterpå fortalt at Hammarby syndromet er et kjent uttrykk på det lokalet fotballaget taper en match.

Han fortalte videre at en stor del av det de brygger er eksperimentelle brygg som de ikke vet om de kan selge da de ikke vet hvordan det kommer til å ende. Et eksempel på dette er det andre ølet vi fikk smake. For plutselig kom det inn servitører og plasserte store ølflasker på bordene, de var forøvrig korket med champagne korker. Han kunne samtidig fortelle at champagne flasker, opprinnelig var ølflasker som champagne produsentene tok i bruk. Dette var Brooklyn sin Wild One, som er en Belgian Strong ale som de først gjæret med vanlig belgisk gjær. Når den ble tappet på flasker, ble de primet med brett gjær som over tid gjæret ut alt sukker. Dette er en prosess som tar veldig lang tid og krever tålmodighet.

Når de smakte på den etter 2 år, var den veldig flott med mye smak og godt med kullsyre. Så smakte de på den igjen etter tre år, da var den plutselig helt flat. Men ettersom de vet at blant annet vin kan ha dødperioder, bestemte de seg for å vente enda litt til. Og etter enda 8 måneder ekstra lagring var den der den skulle være. Godt med kullsyre som gjør at man må åpne korken forsiktig, veldig mye og avbalansert aroma. Med smak av frukt, litt bitterhet og litt svakt vanilje. Kommer du over en av disse, sørg for å få med deg en.

Wild One og Hammarby Syndrome

Wild One og Hammarby Syndrome

Deretter var det tid for litt mingling og lunch. Det som er ekstra hyggelig på slike samlinger er alle folkene man treffer. Og ettersom alle har den samme interessen er det lett å komme i prat med hverandre.

Så var det klart for et flott innlegg av Tore Haga som er utviklingssjef hos Ringnes. Han tok oss igjennom gjærens historie fra den spede start på 1800 tallet hvor Louis Pasteur forsket i lang tid på gjærens betydning under fermenteringen, via Ringnes sin egen Dr. Sopp og frem til hvordan de forsker på gjæren og gjæringsforløp for å få det resultat de ønsker i et moderne bryggeri.

Til slutt avsluttet vi med å smake oss gjennom usmaker som kan oppstå under brygging og gjæring av øl, litt om hvordan man kan kjenne de igjen, hva de kan komme av og hvordan man selv kan unngå dannelsen av uønskede smaker i eget øl.

Smaking på usmaker i øl

Smaking på usmaker i øl

For deg som er Norbrygg betalende medlem, holder dommerkomiteen på å lage et kit som du kan få tilsendt dersom du selv ønsker å utforske litt rundt det med gjenkjenning av usmaker. Ved å kontakte en av de, vil du få tilsendt kit’et sammen med power point slidene som ble brukt. Eneste kravet er at du samler en 6-7 betalende norbrygg medlemmer, tar kontakt med dommerkomiteen og sender inn en evaluering etterat du har gjennomført dette sammen med kompisene dine.

Søndag

Ringes Vørterøl

Ringes Vørterøl

På søndag morgen, steppet vi opp hos Ringnes på Gjelleråsen. På programmet så står det omvisning på bryggeriet, innlegg fra Rune Laugen fra Vinmonopolet vedrørende deres ølsatsning og til slutt arrangeres Norbrygg årsmøte.

Det hele startet med at vi ble tatt godt i mot hos vakta utenfor bryggeriet og fulgt opp til Ringnes sin kantine. Der startet Martin Kjekshus, Produksjonsdirektør, med å fortelle litt fakta om Ringnes om bryggeriet og om Carlsberggruppen. Han fortalte også sin påstand om at øl er mye mer miljøvennlig enn kaffe, ettersom det kreves kun 1/4 av jordbruksarealet for å lage en liter øl kontra 1 liter kaffe, og dessuten så går 50% av råvarene som brukes til ølbrygging tilbake til landbruket. Så moralen var, drikk alkoholfritt øl i stedet for kaffe. Nå er nok forskjellene litt mer nyanserte, men likevel en betraktning som falt i god jord hos oss ølbryggere. Det var dessuten utrolig god stemning på Ringnes, og flere av de ansatte stemmer i med ølviser og sang av full hals.

Rune Laugen

Rune Laugen

Deretter fikk vi en innføring av Rune Laugen som er en av 3 kategoriansvarlige i Vinmonopolet, i hvordan innkjøpsrutiner, muligheter, begrensninger og filosofien til Vinmonopolet er. Og da spesielt med tanke på ølutvalg. Det er gledelig å høre at han forteller at det er like lett for små produsenter som store å komme inn i som del av vareutvalget til Vinmonopolet. Men at det er vi forbrukere som styrer hva som havnet på standardutvalget i forhold til omsetning.

 

Ringnes ufiltrert

Ringnes ufiltrert

Så var det omvisning på anlegget, og Martin fortalte villig vekk om QMS rutiner, utbyggingsplaner og om alt det som rører seg på anlegget. Mens vi fikk omvisning, holder vinnerne av Ringnes sin Porter konkurranse på med brygging av sin egen porter i stor skala sammen med Ringnes sine bryggere.

Til slutt fikk vi smake en helt fersk Ringnes pils som var tappet rett fra gjæringstanken. Denne er laget på 6,5% og selges slik på Vinmonopolet, mens den blir vannet ned til 4,7% før den tappes og sendes til butikkutsalgene.

 

 

Her er noen andre bilder fra Ringnes

[print_gllr id=768]

Link til Norbrygg

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comments Protected by WP-SpamShield for WordPress