Forberedelse til mitt neste brygg

Til uka planlegger jeg å brygge en sainson som skal ettergjæres med Brettanomyces Lambicus.
Maltsammensetningen blir 93 % pilsmalt, 4 % hvetemalt og 3 % caramunic for litt ekstra farge og sukkerarter for brett gjæren.

Brettanomyces Lambicus er en type villgjær isolert fra Belgiske lambic øl. Dette er en gjærtype som “spiser” lange sukkerarter som ikke vanlig ølgjær klarer. Men til gjengjeld bruker den mye lengre tid og man må regne med 6 –  12 måneder med gjæring før den er klar. I tillegg til å tørre ut ølet, bidrar den med en smak og aroma av kirsebærpai’ish, hesteaktig, røyk og krydder.

Maltmøllejusteringer

I går så gjorde jeg noen justeringer på maltmøllen min. Dette er en standard Monster Mill 2, hvor jeg har laget min egen hopper som har plass til 7-8 kg malt fremfor bare halvparten i standard hopper. Men dessverre så har jeg opplevd at valsene kjører seg fast, jeg mener dette kommer av at sidene på møllen er montert litt for langt ut fra valsene og i tillegg var de ikke helt i parallell. Dette har gjort at det kiler seg malt fast mellom sidene og rullen. Jeg håper på å ha fått fikset dette ved å borre opp større hull i hopperen som ga litt mer slingsringsmonn ved montering. Nå kjenner det ut som om valsene ruller lettere sammen med at det ikke er noen glipe mellom veggen og valsene.

Om det ga ønsket effekt finner jeg ut når jeg skal male malten på søndag.

Gjærstarter

Gjæren kjøpte jeg inn for en stund siden, så den har best før dato i dag, noe som gjør at det kun er 11% levende celler igjen i røret i følge mr malty.

Men jeg stoler på gjærstarter oppskriften på medlemssidene på Norbrygg, og satser på å bygge opp starteren i to omganger og at dette skal bli nok.

Jeg har beregnet at  trenger 249 milliarder gjærceller, for å oppnå dette lager jeg først en gjærstarter på 5 dl. Når denne er gjæret ut, lager jeg en ny starter på 2 liter og lar denne gjære ut.

Da skal jeg sitte med 246 milliarder gjærceller som jeg mener er innafor hva jeg trenger. Dette sammen med mesking på 68 grader tenker jeg skal gi mye mat til brett-gjæren.

Ingredienser til den første gjærstarteren:

  • 50 gram med spraymalt
  • Fyll opp med vann til 5 dl
  • Halv teskje med gjærnæring
  • En dråpe med foam control for å unngå overkok og for mye skum ved gjæringen

Oppdatering 24. nov 2014

  • Satte første starter på 5dl i gang på magnetrøreren lørdag morgen. Denne består som beskrevet over av 50gram spraymalt og toppet opp med kokt vann til totalt 5 dl. Tilsatte også 1 dråpe foam control og 0,5 ts gjærnæring.
  • Søndag formiddag laget jeg en ny vørter for neste steg på 2 liter. Denne består av 200gram spraymalt, 1,5 dl kokt vann, 1 dråpe foam control og 0,5 tys gjærnæring. Kokte alt sammen i 10 min.
  • Etter at den nye vørteren har fått kjølt seg ned til romtemperatur, tømte jeg den utgjærede starteren som hadde stått nå i 36 timer, opp i den nye. Nå på totalt 2 liter. Dette gjorde jeg søndag kveld.

Her er noen flere bilder.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comments Protected by WP-SpamShield for WordPress