Gjærhøsting, gjær- og andre bryggekalkulatorer

I dag kom jeg over en ny gjærkalkulator som jeg må føler jeg må dele med flere. Har testet flere forskjellige kalkulatorer opp igjennom, men ofte så må man sjonglere mellom flere. Ihvertfall når man skal steppe opp en starter over flere ganger. Men denne virker til å dekke behovet både for enkle startere men også mer avanserte startere.

Til stor glede fungerer denne også supert på telefonen med et design som tilpasser seg mindre skjermer.

Her er et skjermbilde fra en enkel starter jeg skal lage til helgens brygging.

  1. Legg inn batch volum og forventet OG, da får du opp hvor mange gjærceller du trenger.
  2. Legg inn dato på gjæren din, for White Labs gjær er produksjonsdato 4 mnd før best before.
  3. Velg beluftningsmetode, jeg bruker magnetrører og velger stir plate. Legg inn antall liter til du ser at total cells kommer over det du trenger til batchen din. Må du veldig opp i mange liter, vil det være lurt å starte med en liten starter først og heller kjøre et steg to. Husk å bruke punktum og ikke komma…
  4. Ta med deg antall liter over til DME kalkulatoren og beregn hvor mye DME du trenger. Husk at når du skal lage starteren din, så mål opp først DME og etterfyll med vann til total mengde stemmer. Jeg skal med andre ord ha for denne starteren 127 gram DME og mindre enn 1,3 liter vann.

Yeastcalc.co

Den har også en kalkulartor for Washed Yeast Calculator som er noe av det bedre jeg har sett for gjenbruk av gjær, sammen med en rekke vanlige bryggekalkulatorer.

Om du ønsker å ta vare på gjær for fremtidige brygg, kan man enten høste gjæren etter at ølet er ferdiggjæret eller man kan lage en litt større starter og ta vare på deler av starteren til neste brygg. LEs mer om hvordan dette kan gjøres her http://brulosophy.com/methods/yeast-harvesting

Jeg synes dette var en kjempesmart metode og definitivt noe jeg skal teste.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comments Protected by WP-SpamShield for WordPress