Første brygg på The Grainfather

I dag kom dagen da jeg fikk muligheten til å gjøre jomfrubrygget på min nyervervede The Grainfather. Planen var å brygge opp igjen en av mine siste brygg, Norsk-amerikaner, som er en blond ale.2015-04-17 08.44.27

Jeg startet forberedelsene i går kveld, med å måle opp og kverne malt. Jeg bruker Beersmith til å sette sammen oppskrifter, og har i løpet av uka funnet en profil som passer ganske bra med formlene som er anbefalt å bruke med Grainfather. Men ettersom Beersmith ikke er helt tilpasset slike bryggere, så beregner den litt mer skyllevann enn man trenger. Men dette håndteres ved at man setter boilvolum i meskeprofilen.

Det jeg sitter igjen med etter bryggedagen, er at dette er det mest forutsigbare og effektive bryggedagen jeg har hatt til nå. Effektivitet, volum, vørterstyrke, tid, utstyr, alt klaffet til punkt og prikke. Ikke noen avvik og bryggeren fungerte helt utmerket.

Litt mer detaljer:

 • Oppvarming av meskevann gikk raskt og effektivt, satte i gang bryggeren og mens jeg var ute et ærend så var alt klart når jeg kom tilbake en halvtime etterpå.
 • Røre inn malten gikk som forventet fint, men her kommer det eneste minuset jeg har å utsette på maskinen. Når man skal fylle på med malt, så skal man sette på et lite lokk på “overflow” røret midt i meskerøret. Dette er et lite lokk tilsvarende det som er på små brennevinsflasker, og faller av bare du så vidt kommer borti det med meskeåra. Ingen stor sak, men med mye dårlige kvalitet og design enn maskinen ellers.
 • Når malt er fylt på, setter man på den øvre risten, fester munnstykket på “overflow” røret, så setter man bare på lokket og fester sirkuleringsrøret på toppen og slår på pumpa. Pumpa pumpet litt fort til å begynne med, så da var det hendig å kunne justere flow’en litt ned med krana på stigerøret.
 • Temperaturen gikk litt opp og ned til å begynne med, men ikke med større avvik enn +/- 1 grad av set temperatur. Etter en stund, sammenlignet jeg temperaturen som vises på bryggeren mot et eget termometer, og den viste ca 1,5 grad forskjell. Da målte jeg på toppen av meskerøret mens den andre føleren sitter nede ved utgangen. Og da var det høyest temperatur på toppen av mesken. Men jeg er ikke sikker at mitt termometer er 100% kalibrert, det er vel noe jeg må undersøke til neste gang.
 • Det er enkelt å justere temperatur på bryggeren på STC-200 kontrollboksen, også finnes det en bryter nede på bryggeren som styrer varmeelementet mellom “Normal” og “Mash”. Det normal er 2000 watt og mash er 500 watt. Jeg fulgte anvisningene og satte den på normal ved temperaturøkninger og mash når den bare skal holde jevn temperatur. Pumpa lot jeg stå å gå under hele meskingen.
 • Når mesking og utmesk var ferdig, var det bare å koble av resirkulasjonsrøret på toppen og heve meskerøret. Jeg hadde på forhånd brukt formelen til Grainfather og beregnet hvor mye skyllevann jeg trengte, som parallelt med mesking var varmet til 77 grader. For dette så bruker jeg en egen gryte kjøpt på Obs for en tid tilbake. I stedet for å bruke et øsekar og helle over toppristen, valgte jeg å sette kjelen med skyllevannet høyere enn maltrøret og skylle med alt vannet samtidig. Før man gjør dette, så klemmer du bare ned toppristen ned til mesken og åpner krana på kjelen slik at det blir 1-2 cm med skyllevann over rista helt til du har brukt opp vannet.
 • Når skyllevannet hadde fått rent igjennom mesken så sjekket jeg hvor mye vørter jeg hadde i brygger, og det var spot on 28 liter. Akkurat som jeg hadde satt i oppskriften. Så var det å måle vørtstyrken. Dette gjorde jeg ved å sette på sirkuleringsrøret igjen og sirkulere vørteren som sto røret opp i bryggeren en stund, så fylte jeg et målerør fra sirkuleringsrøret. Her kan det være lurt å bare justere flow med krana på stigerøret fremfor å slå pumpa av når det er fult. Etter litt venting og nedkjøling av vørterprøven, så vist denne også spot on helt forventet SG.
 • Da var det bare å koke vørteren og tilsette humle etter oppskriften min. 2000 watt gir god rullende kok og jeg hadde en fordamping på 3 liter i løpet av 60 minutter. Dette tilsvarer 10,7%, noe som er helt innafor hva som man ønsker.
 • Når det skulle kjøles, valgte jeg å sette motstrømskjøleren (CFC) på en krakk ved siden av bryggeren. Dette for å unngå å bruke lokket og at jeg føler jeg har bedre kontroll. Sirkulerte de første minuttene all vørter tilbake til bryggeren for å desinfisere kjøleren innvendig. For å ha kontroll på kjølingen av vørteren, hadde jeg i løpet av uka kjøpt et Blichmann thrumometer. Etter å ha satt på kaldt vann, begynte jeg med å returnere vørter til bryggeren til jeg hadde funnet rett flow på kaldtvannet. Men ganske fort merket jeg at flowen på vørteren ble en del redusert. Men dette gjorde bare at vørteren ble godt kjølt ned på vei gjennom motstrømskjøleren og jeg kunne sende 15 grader varm vørter rett i gjæringskaret. Det tok ca 20-25 minutter å fylle opp gjæringskaret til 23 liter. Og det virker som om flown stabiliserte seg og at det ikke ble mer humle og trub som tettet filteret etterhvert som jeg tømte karet.
 • For å få ut den siste literen fra bryggeren, bikket jeg på bryggeren så det skulle komme vørter til utløpet. Og da ser det ut til at den humla og truben som sitter på filteret forhindrer at det kommer med noe mer humle og trub over til gjæringskaret. Det så hele tiden ut til at det var relativt klar vørter som kom over i karet. Men nå bryr ikke jeg meg så mye om det blir med litt trub og humle over, ettersom hva jeg hører og leser, så er dette bare bra for gjæren. Så jeg har ikke noe panikk for trub i gjæringskaret.
 • Til slutt så var det bare vasking som gjensto. Meskerøret vasket jeg og skylte mens kokingen foregikk. Mens bryggeren, pumpe, slanger, rør og motstrømskjøleren ble vasket til slutt. Dette gjorde jeg ved å koble motstrømskjøleren på stigerøret ved siden av bryggeren. Deretter koblet jeg thrumometeret og sirkuleringsrøret etter motstrømskjøleren. Varmet opp ca 7-8 liter vann til 55 grader i bryggeren, sirkulerte dette gjennom slanger, rør osv tilbake til bryggeren i ca 10 minutter. Underveis så vasket jeg bryggeren innvendig ettersom jeg enkelt kom til uten motstrømkjøleren på toppen. Også var det bare å pumpe alt ut i vasken, fylle opp med vann, pumpe dette ut igjen. Også gjenta skyllingen noen ganger til for å sikre at alt er rent uten vaskemiddel. Jeg brukte ca 1 spiseskje med PBW til 7-8 liter vann.
 • Oppsummert blir dette en meget behagelig bryggedag på i underkant av 5 timer fra start til alt er vasket og ryddet bort.
  •  I underkant av 30 minutter for oppvarming av meskevann
  • 1,5 time med mesking og utmesk
  • 30 minutter med skylling og oppkok
  • 1 time koking
  • 30 minutter til nedkjøling og overføring til gjæringskar
  • 30 minutter vasking

DCIM100GOPROGOPR0289.

 

Under bryggegalleriet kan du se bilder fra første bryggedag med The Grainfather

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comments Protected by WP-SpamShield for WordPress